Amazon Web Services (AWS) Nedir? AWS Sertifikası ve AWS Free Tier

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Amazon Web Services (AWS); şirketlerin işlerini ölçeklendirmesi ve büyütmesine yardımcı olan; işlem gücü, veritabanı depolaması, içerik ulaştırma ve diğer fonksiyonel servisler sunan bir bulut servis platformudur. Bulut sunucu alanında milyonlarca kullanıcının ilk tercihi olan AWS; IaaS, PaaS ve SaaS türünde hizmetler sunmaktadır. Milyonlarca aktif müşteriyle sektörün en başarılı bulut çözüm ortaklarından biri konumunda olan Amazon, aralarında Shazam, Spotify, Airbnb, Yelp, Soundcloud, Foursquare, WIX ve Ubisoft’un yer aldığı dünyaca ünlü teknolojilere hayat vermektedir.


Bir Amazon servisi olarak 2006 yılında global pazara adım atan AWS’nin öncelikli amacı online satıcıların bulut sunucu ihtiyaçlarını karşılamaktı. Kullandığın kadar öde; yani “pay-as-you-go” ödeme modelini benimseyen şirket kulanıcılarına işlem, depolama ve diğer sunucu ihtiyaçlarını kendi istedikleri gibi ölçeklendirme ve esnetme avantajı sunmaktadır. Dünya çapındaki veri merkezleri yardımıyla geniş bir yelpazede hizmet veren Amazon Web Servisleri’nin coğrafi açıdan farklı lokasyonlarda sunucuları bulunuyor. Amazon’un farklı konumlarda sunucularının olması, kullanıcıların daima en yakınındaki sunucudan işlem yaparak erişim süresini iyileştirmeyi hedeflemektedir.

AWS

Yüksek performansın düşük ücretler karşılığında sunulması, müşterilerin dilediği gibi ihtiyaçlarını ölçeklendirmesi, ölçeklendirdiği kadarına ödeme yapması gibi pratik avantajlarını nedeniyle AWS, IT sektöründe en çok kabul gören servislerden biridir.

Ülkemizde İstanbul merkezli yerleşik bir ofisi bulunan Amazon Web Services’in farklı kullanıcı ihtiyaçlarına çözüm üretmesi beklenen 100’ün üzerinde servisi bulunuyor. Bulut işleme, veritabanları, uygulama geliştirme ve IM (Infrastructure Management) gibi AWS işletme ve girişimlerin hemen her ihtiyacına yanıt olmayı başarıyor.

AWS tarafından sunulan servisler neler?
İşleme ve yürütme: Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), işleme ve yürütme ihtiyacı için sanal sunucular sunar. EC2 servisi, farklı kapasite ve boyutlara sahip ve spesifik uygulamaları çalıştırmak için memory-intensive ve accelerated-computing ihtiyacına yönelik çözümler sunmaktadır. AWS ayrıca sunduğu Auto Scaling adlı otomatik ölçeklendirme yazılımıyla, sunucuyu dinamik olarak ölçeklendirip performansı ve sunucu sağlığını korur.
Depolama: Amazon Simple Storage Service (S3); veri yedeklemesi, arşivleme ve analiz için ölçeklenebilir oranda depolama çözümleri sunmaktadır. IT çalışanları verileri ve dosyalarını S3 nesnesi olarak 5GB’a kadar saklayabilir ve S3 yardımcılarıyla organize edebilir. Depolama ihtiyacı olan bir işletme Amazon Web Servisleri’nin S3 servisini Amazon Glacier sayesinde uzun vadeli olarak satın alarak ciddi fatura tasarrufu yapabilirler.
Veritabanı ve veritabanı yönetimi: AWS, Amazon Relational Database Service adı altında Oracle, SQL Server, PostgreSQL, MySQL, MariaDB ve Amazon Aurora gibi veritabanı yönetim seçenekleri sunmaktadır. NoSQL veritabanları için ise Amazon DynamoDB adında bir başka çözüme sahiptir. Bir AWS müşterisi Amazon ElastiCache ve DynamoDB Accelerator’ü gerçek zamanlı uygulamalarda önbellekleme için kullanabilir. Amazon Redshift servisiyle de veri analistleri erişmek istediği datalarını Amazon suncularında saklayabilirler.
Hibrit bulut: AWS, kullanıcılarının buluta geçme sürecini sancısız hale getiren çeşitli araçlara sahip. Hibrit bulut teknolojisi sayesinde kullanıcılar uygulamaları, veritabanları, sunucular ve verilerini herkese açık bulut sunucalara kolayca taşıyabilirler. Bu adımda birçok çalışma ortağıyla işbirliği yürüten Amazon Web Servisleri, VMware Cloud ile veri merkezi teknolojilerini buluta taşımaktadır. Ayrıca Red Hat Enterprise Linux kullanıcıları için Amazon’un Red Hat ile işbirliği yaptığı bir Amazon EC2 ürünü bulunmaktadır.
Ağ: Amazon Virtual Private Cloud başlığı altında Amazon’un yönetim yetkisi ve sanal ağların güvenliğini sağladığı benzersiz bir VPC koruması mevcuttur. Bu paketlerin yöneticileri çeşitli yük dengeleme araçlarını kullanarak ağ trafiğini sürekli kontrol altında tutabilirler.
Geliştirme araçları ve aplikasyon servisleri: Geliştiriciler AWS’nin komut satır temelli araçları ve SDK’larını kullanarak aplikasyonlarını yönetebilir ve yayınlayabilirler. Bir geliştirici Amazon’un kapsamlı araçlarını kullanarak Windows ortamındaki bulut servislerini kontrol edebilir ve sunucusuz aplikasyon modelini Lambda gibi fonksiyonlar kullanarak AWS üzerinde test edebilir. Java, PHP, Python, Node.js, Ruby, C++, Android ve iOS için AWS tarafında geniş destek kapsamlı bir AWS SDK’sı da mevcuttur. Bunların dışında Amazon API Gateway, bir geliştirici ekibi oluşturma, yönetme ve görüntüleme gibi fonksiyonel özellikler sunmaktadır.
Yönetim ve izleme: AWS Config ve AWS Config Rules sayesinde bir AWS yöneticisi bulut sunucuya ilişkin ne kadar trafik harcandığını görüntüleyebilir ve müdahalede bulunabilir. IT uzmanları bu sayede trafiği optimize ederek gereksiz sunucu masraflarından kaçınabilirler. Ayrıca AWS CloudFormation, AWS OpsWorks gibi otomasyon yazılımlarıyla çeşitli optimizasyonlar yapılabilir.
Güvenlik ve yönetim: AWS bulut sunucuların güvenliğini sağlamak adına kapsamlı araçlar sunuyor. Bu araçlarla adminler kullanıcıları ve kaynaklarını yönetebilme şansına sahipler. Adminler ayrıca Amazon Cloud Directory üzerinde bir kullanıcı oluşturabileceği gibi Microsoft Active Directory üzerindeki var olan kaynaklarına bağlanabilirler. AWS potansiyel riskleri ortadan kaldırmak için Amazon Inspector adında maharetli bir servise daha sahip. Bu servisi kullanarak otomasyonlaştırılmış güvenlik sorunlarından büyük ölçüde korunabilmek mümkün. DDoS ataklarına karşı savunmaların yapılabilmesi adımındaysa SSL ve TLS sertifikaları yardımıyla zararlı trafikler filtrelenerek saf dışı bırakılması çözümünden faydalanılıyor.
Big Data yönetimi ve analiz: Big Data’sını yönetmek isteyen şirket ve girişimler için de Amazon Web Servisler’İnin çeşitli çözümleri var. Amazon Elastic MapReduce büyük verileri işlemeyi kolaylaştırıyor. Amazon Kinesis gibi çeşitli araçlar ise bünyedeki verileri analiz etmeye yardımcı oluyor. Ayrıca Amazon’un Big Data kullanımına ilişki kapsamlı birçok aracı Big Data uzmanlarını bekliyor.
Yapay zeka: AWS, AI gelişimi adına önemli teknoloji servisleriyle çözüm sunuyor. Amazon AI araç takılımı yardımıyla geliştiriciler Amazon’un sunduğu teknolojilerden faydalanarak kendi akıllı uygulamalarını geliştirebilir, makine öğrenimi teknolojisinden faydalanarak kompleks algoritmalarını hayata geçirebilirler.
Mobil geliştirme: AWS Mobile Hub servisi, mobil uygulama geliştiricileri için arlarında AWS Mobile SDK’nın da yer aldığı geniş bir araç koleksiyonuna sahip. Mobil uygulama geliştiricileri Amazon Cognito’yu kullanarak, kullanıcıların uygulamalarına erişmelerine yardımcı olabilir ve Amazon Pinpoint ile Push bildirimlerden haberdar olmalarını sağlayabilirler.
Mesajlar ve bildirimler: AWS, kullanıcılar ve uygulamalar için farklı mesaj ve bildirim çözümleriyle öne çıkmayı başarıyor. Amazon Simple Queue Service ile kuyruktaki mesajlar gönderilebilir, saklanabilir ve alınabilir. Amazon Simple Notification Service (SNS) ise bildirimleri kullanıcılarına tek bir noktadan ulaştırmak isteyenler için öne çıkan bir başka Amazon servisi olarak kullanılıyor.
Diğer servisler: Amazon Web Servisleri iş üretkenliği ve SaaS seçenekleri açısından geniş bir yelpazeye sahip. Amazon Chime servisiyle online video konferansları gerçekleştirebilir, cihazlar arasında sesli ve metin görüşmeler yapılabilir. Amazon WorkDocs ile çalışanlar birbiriyle paylaşmak istedikleri dosyaları paylaşabilirler. Amazon WorkMal aracılığıyla e-mail servisini takvim ve ajandalarıyla birlikte kullanabilirler. Amazon’un iş üretkenliğine arttırmayı planlayan Amazon Workspaces ve AppStrem gibi daha nice kapsamlı ürünü bulunuyor.
AWS Sertifikası
AWS Sertifikası, Amazon Web Servisleri bulut hizmetlerinde uzman olan kişilerin bir veya birden fazla sınavı tamamlayarak almaya hak kazandıkları sertifikadır. AWS Sertifikası alan IT bölümü çalışanları Amazon web servislerini kullanma konusunda bilgi ve deneyimi olduğunu ispatlamış olurlar.

AWS

Amazon; bulut mühendisleri, yöneticiler ve mimari uzmanları için farklı sınav tiplerine sahip. AWS Sertifikaları, alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle geçerli olup, 2 yılın ardından tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Tüm dünyadan milyonlarca geliştirici sektörün en önemli bulut çözümü olan AWS hizmetleri hakkında uzmanlaşmak adına AWS sertifikalarını almaya ihtiyaç duymaktadır. AWS Sertifikaları farklı türlerde verilmekte olup, hepsinin içeriği farklıdır. Bu bağlamda uzmanların katılabileceği; AWS Certified Developer, AWS Certified Advanced Networking, AWS Certified Big Data, AWS Certified DevOps Engineer, AWS Certified Solutions Architect ve AWS Certified SysOps Administrator sertifika programları bulunmaktadır.

AWS Free Tier
AWS Free Tier, AWS servislerine üye olduğunuz andan itibaren 12 ay boyunca kullanabileceğiniz ücretsiz özellikler dizisidir. AWS’ye hangi büyüklükte bir şirket olarak katılırsanız katılın, AWS Free Tier’dan 12 ay boyunca faydalanabilirsiniz. 12 aylık deneme süresinin sona ermesinden itibaren 12 ay kısıtlaması olmayan servisleri tekrar ücretsiz kullanmaya devam edebilirsiniz. 12 ay kısıtlaması olan servisleriyse “kullandığın kadar öde” sistemine göre ödemesini yaparak kullanmaya devam edebilirsiniz.

AWS Free Tier, yalnızca yeni üyeliklere tanımlanan ve 12 ay boyunca geçerliliği söz konusu olan bir teşviktir. Bu süreç içinde sunulan ücretsiz kullanım haklarınızı deneme süreniz sona erdikten sonra başka bir aya aktarılamaz. Eğer sunulan ücretsiz servisin kapasitesinin üzerinde kullanmanız gerekiyorsa, kullandığınız kadarını ödeyerek hizmet planınızın en azından bir kısmını ücretsize denk getirebilirsiniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
B Ücretsiz Scriptler 0 179
N Yeni Başlayanlar 0 242
ununuz Youtube 2 229
Blaze Link Borsası 2 302
D Link Borsası 0 226
ununuz Domain Genel 0 263
D Seo Hizmet Paketleri 2 499
B Ücretsiz Scriptler 0 426
Linkci_adam1451 Google 5 1K
Egemen Haber Takip 0 480
B Ücretsiz Scriptler 0 615
A İnternetten Para Kazanma 0 868
F Youtube 0 737
K Airdroplar 0 671
B Haber Takip 0 518

Benzer konular

Üst