Global Bitcoin Madenciliği Yeni Bir Çevre Sorunudur

CoinBTC

Çalışkan Üye
Katılım
11 Mar 2018
Mesajlar
200
Beğeniler
0
Bitcoin madenciliği yıllar geçtikçe büyümeye devam etti. Ancak bu yıl fiyatta gerçekleşen dalgalanma ile birlikte yeni madenciler de ortaya çıktı.

Bitcoin fiyat son bir senede yüzde 1.000’den fazla artış gösterdi ve kripto para madencileri de en fazla getiriyi sağlama kapasitesi olan para birimlerine ilgi gösteriyor.

İlk günlerde madenciler Bitcoin çıkarmak için CPU’ları kullanmış olsalar da, daha fazla hash gücü elde etmek ve Bitcoin işlemlerinden daha fazla kazanım oluşturmak için Uygulamaya Özel Entegre Devreler’i (ASIC) konumlandıracak depolar tuttular.

Daha büyük hash gücü, madenci için işlemi daha önce tamamlamak ve daha fazla gelir elde etmek anlamına geliyor. Dolayısıyla madencilerin son haftalarda çok fazla ilgiyi üzerilerine çekmeleri şaşırtıcı değil.

ASIC ekipmanlarını kullanan madencilerin sayısındaki artış ile beraber, tüketilen enerji miktarı da artış gösterdi. ASIC madencilik ekipmanları yüksek enerji kullanımına sahip ve bunların fazla ısınmamalarını sağlamak için de bulundukları yerin soğutulması gerekiyor. Bitcoin arayan madencilik depoları, 7 gün 24 saat çalışıyor. Bitcoin Energy Consumption Index’te belirtildiği gibi Bitcoin madenciliğinin toplam enerji tüketimindeki payı rekor kırdı.

Bitcoin neden bu kadar çok miktarda madenciyi kendine çekti? Yıllık bazda Bitcoin madenciliği geliri 9 milyar $ oldu. Bu rakam, madencilik yapmak isteyen kişileri özendirdi ve yüksek maliyeti bulunan bu madencilik yatırımlarının yapılmasını sağladı. Toplam hash gücünün %60’ını elinde bulunduran Çin’e rağmen, yeni kişilerin madenciliğe başlaması engellenmedi. Bu rakamın içerisinde Gürcistan, İsveç ve ABD’yi de kattığımızda bu oran toplamda %80’e ulaşıyor. Enerji maliyetleri madenciler için en büyük harcama kalemini oluşturduğundan, dünyadaki en düşük elektrik maliyetine sahip Çin bu konuda öne çıkıyor.

Bitcoin Madenciliği Gerçekten Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?

Bitcoin madenciliğinin ne kadar enerji tükettiğine dair istatistiklere bakıldığında durum can sıkıcı.

Son raporlara göre 30 Kasım 2017 itibariyle Bitcoin Energy Consumption Index’i (BECI) 30.592 terawatt-saate ulaştı. Bu izole edilmiş bir değer olarak anlamsız, ancak bu değerin 1 Kasım 2017 itibariyle 25 TWh olması, sıçramayı göz önüne seriyor.

Bitcoin’in enerji tüketimi, dünyadaki toplam tüketimin %0.14’ü seviyesinde. %0.14 çok yüksek bir rakam olarak görünmeyebilir, ancak Bitcoin’in toplam enerji tüketimi Fas’tan daha yüksek ve dünyadaki diğer 160 ülkeye de yakın.

Bitcoin hash oranı grafiği de hash gücündeki yükselişi yansıtıyor. Uzun olmayan bir süre önce, en iyi getiriyi sağlamak isteyen madencilerin işlemleri ile Bitcoin Cash’in hash gücü Bitcoin’i geçmişti. Bu durum gösteriyor ki Bitcoin, dünyadaki madencilik topluluğunun dikkatini çekti ve Bitcoin madencilik karteli dünyadaki hash gücünün büyük bir kısmını elinde tutuyor.

Bitcoin’in fiyatı yükselmeye devam ederse durumlar daha da kötü hale gelebilir (bazı uzmanlar gelecek sene içerisinde 40.000 $’a ulaşılacağını belirtiyorlar.)

Dünya daha çevreci bir bilince doğru ilerledikçe, hatta Çin çevreyi kirleten yollarla atılımlar yapmasına rağmen Bitcoin madencileri üzerindeki odak artacak. Çok uzun olmayan bir zaman önce Çin hükumeti Bitcoin borsalarını kapatma kararı almıştı, bundan sonra gelecek adım da madencilik faaliyetlerine kilit vurmak olabilir mi? Bitcoin ağında Çin’li madencilerin hash gücünü düşündüğümüzde bu durum, Bitcoin balonunu patlatabilir.

Bitcoin Madencilik Maliyeti

Daha yaygın olarak bilinen kömür, petrol ve gaz madenciliği dünyasında olduğu gibi, hükumetlerin daha iyi bir çevre için enerji tüketim seviyelerini düşürmeye yönelik çabaları var.

Şu an için, BECI’deki seviyelerin yükselmesine katkıda bulunan madencilik topluluğundaki artış, endişe seviyesini de artıracaktır. Fosil yakıtların talebi perpektifinden bakıldığında ve ısı oranını baz aldığımızda, bir Kilovat saat elektrik üretmek için kullanılan yakıt miktarı veya bir yakıt birimi tarafından üretilen Kilovat saat sayısını göz önünde bulundurmak gerekir.

Isı oranları kullanılan yakıta ve kaliteye bağlı olarak değişir. ÇED raporuna göre, kömür için kWh başına Btu, 2015 yılında 10.495 olarak gerçekleşti. Petrol için bu rakam 10.687, doğalgaz ve nükleer için sırasıyla 7.878 ve 10.458.

Bitcoin için bu rakamın 30.592TWh olarak düşünülürse, bu oldukça fazla yakıt demek. ÇED’in küresel enerji arzı ile ilgili en son rakamlarına dayanarak, 2014 yılında (mevcut son rakamlar) toplam 155.481 TWh enerji sağlandı ve bunların % 70’i hane halkı, sanayi ve işletmeler tarafından tüketildi. Yakıt türüne göre kırıldığında, bu miktar, 24 milyar ton kömür veya 12 milyar ton ham petrole denk geliyor. Yani Bitcoin madenciliği 3.4 milyar ton kömür veya 1.68 milyar ton ham petrol tüketiyor demektir. Bu rakamlar oldukça yüksek ve oluşan kirliliğin çevreye etkisi de çarpıcı.

Bitcoin madenciliğinin zaman içerisinde daha verimli olmasını bekleyeceğiz. Zaman içerisinde bir madenci de daha yüksek kar marjı elde etmek için Bitcoin’i daha az enerji tüketerek üretmenin yolunu arayacak.

Gün geçtikçe enerji üretimi daha temiz bir hale gelmeye başlıyor ve bu olumlu bir gelişme. Ancak bu teknolojilerin tamamıyla yerleşmesi zaman alacak.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst