Viral Nedir? Viral Reklam ve Viral Kelime Anlamı

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Viral, virüs yoluyla veya virüs şeklinde anlamında kullanılan bir sözcüktür. Kullanımı açısından oldukça eski bir sözcük olan Viral sözcüğü, internet ve bilgisayar dünyasında viral reklam ve viral virüs gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.


Viral Reklam
Viral reklam, sıradan insanlar tarafından veya markaların teşvikiyle hazırlanan kısa süre içerisinde internet ve sosyal medya platformları aracılığıyla kullanıcıdan kullanıcıya yayılma potansiyeline sahip olan içeriklerin tümüdür. Viral reklamlar metin tabanlı olabileceği gibi video, resim, fotoğraf, GIF gibi farklı şekillerde de olabilir.

Viral

Viral reklamlar kullanıcıların kendisi tarafından hazırlanan içerikler ve markalar tarafından hazırlanan içerikler olarak ikiye ayrılır. Kullanıcıların kendileri tarafından hazırlanan viral içerikler şans eseri oluşan ve kısa süre sonra yayılan reklamlardır. Firmalar bu reklamları sahiplenmek için viral reklamın oluşturucusuna erişip, reklam haklarını satın alarak viral reklamdan faydalanırlar.

Doğrudan firmalar tarafından hazırlanan viral reklamlarsa, belli bir senaryoya bağlı olarak hazırlanır ancak izleyiciler tarafından doğal görünürler. Viral reklamların kasıtlı olarak mı yapıldığı yoksa şans eseri mi ortaya çıktığını anlamak oldukça güçtür. Zira viral reklam kampanyalarında şirketler kendilerini ön plana koymazlar. Hatta birçok viral reklam kampanyasında markalar kendilerini kötüleyen eğlenceli içerikler hazırlayıp, bunları viral hale getirmek için çalışmalar düzenlerler.

İlk olarak viral reklam kampanyasını kimin geliştirdiği ve bu tekniğin kimin tarafından uygulandığı bilinmiyor olmasına karşın viral reklam kampanyaları bugün internet dünyasının en iyi ve dolaylı geri dönüşümü en yüksek olan reklam modellerindendir.

Viral Kelime Anlamı
Viral kelime anlamı olarak; “virüslerle ilgili” veya “virüs yoluyla” olarak açıklanıyor. Bilişim sektöründe, internet dünyasında ve hatta reklamcılıkta viral kelimesinin kullanılmasının amacı da bu tip içeriklerin kullanıcıdan kullanıcıya tıpkı bir virüs enfeksiyonu şeklinde yayılıyor olmasıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst