WordPress Kullanıcılarının Yapmaması Gereken 5 Hata

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Web dünyasının neredeyse %20’si WordPress kullanıyor. WordPress, harika bir platformdur ancak dikkat edilmezse bütün emekleriniz çöpe gidebilir.
En Çok Yapılan WordPress Hataları

Bugünkü yazımızda WordPress kullanıcılarının mutlaka dikkat etmesi gereken 5 konuyu incelemeye karar verdik. Gelin sırayla wordpress hataları konusunu irdeleyelim.
1 – Kullanıcı Adını Admin Yapmak

WordPress kurulumunu gerçekleştirdikten sonra sistemi aktif edebilmeniz için kullanıcı adı ve şifre seçmeniz gerekir. Bu konu WordPress kurulumu sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli konudur.

Dünyada birçok kötü niyetli ve geçimini websiteleri hackleyerek kazanan bilgisayar uzmanı bulunmaktadır. Kullandıkları üst düzey programlar sayesinde sitenize devamlı saldırıda bulunan bu hackerlar, kullanıcı adı ve şifre denemeleriyle sitenizi hacklemeye çalışırlar.

Benim sitemle veya blogumla kim uğraşsın diye sakın düşünmeyin. Site hackleme işlemleri programlar tarafından yapılır ve yeni kurulan birçok site bu saldırılara maruz kalır.

Peki ne yapmalısınız?
1.Kullanıcı adınızı kesinlikle admin olarak belirlemeyin. Admin kullanıcı adı, hackerların en çok denediği giriş bilgisidir. Bu alanı daha yaratıcı seçmenizi öneririm.
2.Şifre: Şifrenizi de kesinlikle en çok kullanılan şifrelerden seçmeyin. (123456, 11223344, admin…)
2 – Çok Fazla Eklenti Yüklemek

Sayısız ücretsiz eklenti seçimi, WordPress’in tercih sebeplerinin başında gelmektedir. Yani herhangi bir kod yazmadan sadece programcıların hazırladığı hazır eklentileri kullanarak WordPress sitenizi şekillendirebiliyorsunuz. Peki istediğiniz her güzel eklentiyi yüklemeli misiniz?
1.Eklenti açıkları: Her eklentinin bir açığı mutlaka vardır ve bu durum sitenize zarar verebilir. Dolayısıyla çok tercih edilmemiş ve yakın zamanda güncellemesi yapılmamış bir eklentiyi tercih etmemekte fayda vardır.
2.Tema uyumu: Her eklenti her WordPress teması ile uyumlu değildir. Dolayısıyla eklenti seçimi sırasında çok dikkatli olmalısınız. Eklentileri yüklediğiniz panelden, yüklemek istediğiniz eklentinin temanız ile uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
3.Performans: Her beğendiğiniz eklentiyi yüklememeniz gerekir. Sitenize yüklediğiniz eklentileri kontrol etmezseniz, sitenizin performansı oldukça kötü şekilde etkilenebilir. Tüm eklentilerinizi tek tek kontrol edin ve işinize yaramayanları silin. Ayrıca güncellemesi gelen eklentileri de güncellemeyi ihmal etmeyin.
3 – Subdomain Kullanmamak (Staging Kullanımı)

WordPress’te yapacağınız büyük değişikleri öncellikle test etmeli daha sonra gerçek websitenize aktarmalısınız. Ufak bir blogunuz veya portalınız varsa WordPress’te yapacağınız değişiklikler için test subdomain kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmıştır ancak e-ticaret yapıyorsunuz mutlaka yapacağınız değişikliklerden önce test ortamında bu değişiklikleri kontrol etmekte fayda var.

Websiteniz için harika bir eklenti buldunuz ve vakit kaybetmeden bu eklentiyi kurup sitenizde yayına verdiniz. İnanın başınızdan aşağıya kaynar sular inebilir! Siteniz çökebilir ve müşterileriniz uzun süre sitenize erişim sağlayamayabilir. İşin daha da kötüsü, yüklediğiniz bu zararlı eklentiyi silmek tüm problemleri ortadan kaldıramayabilir.

Yapmanız gereken, bir subdomain açmak ve sitenizin aynısını bu subdomainde önce test etmek. Yaptığınız değişikliklerden memnun kalırsanız, test ortamında yaptığınız değişiklikleri gerçek sitenize aktarabilirsiniz. (örnek: staging.seosozluk.com)
4 – Yedekleme Almamak

Websitenizin yedeklemesini mutlaka devamlı almalısınız. Yedekleme almak, sıkıcı ve zahmetli gibi görünse de, inanın hayat kurtarır.

Websitenizde yapacağınız bir değişiklik sitenizin bir daha açılmamasına neden olabilir ve bu durumu düzeltebilmek için çok uğraşmanız gerekebilir. Birçok hosting firması sitelerinizin yedeklemesini otomatik alıyor ancak bu işlem çok pahalı oluyor ya da sitenizin 1 ay önceki haline ulaşabiliyorsunuz.

BackUpWordpress eklentisini size kesinlikle öneririm. Bu eklentiyi manuel veya otomatik olarak kullanabilmeniz mümkün. Yani ya haftanın belirli günleri kendiniz manuel olarak yedekleme al seçeneğini kullanabilir ya da otomatik zamanla özelliği ile her haftanın belirli bir günün sitenizin yedeğine otomatik ulaşabilirsiniz.

Eğer bu eklentiyi kurmak istemezseniz o zaman ya Cpanel’den ya da FTP den sitenizin yedeklemesini almanız gerekir. Ufak bir hatırlatma: sitenizin sql yedeklemesini almayı unutmayın!
5 – Site Hızını Görmezden Gelmek

Site hızı gerek kullanıcı deneyimi gerekse arama motoru optimizasyonu açısından çok kritiktir. Yani eğer siteniz olması gerektiğinden yavaş açılıyorsa, oluşturduğunuz başarılı içeriklere rağmen dilediğiniz başarıya uzun süre ulaşamayabilirsiniz.

Öncellikle site açılı hızınızı kontrol etmelisiniz. Bunun için:
1.Google PageSpeed Insights aracı ile sitenizin hızını ölçün ve aracın verdiği uyarıları inceleyin.
2.Web Yöneticisi araçlarından tarama istatistiklerini kontrol edin. Bu alandan sitenizin Google tarafından taranırken açılma hızı sonuçlarını kontrol edebilirsiniz.

Site açılış hızını arttırabilmek için ise:
1.Cache eklentisi kurup, gerekli ayarlamaları yapmanız,
2.Yüksek boyutlu görseller kullanmamanız,
3.Inline CSS ve Inline Javascript kullanımını minimuma indirmeniz,
4.Anasayfanızda çok fazla içerik tutmamanız gerekir.

Yukarıda anlattıklarım WordPress kullanıcılarının mutlaka dikkat etmesi gereken konulardır. Size son önerim ise, sitenizin denetlemesini düzenli olarak yapmanız ve yukarıda sıraladığım maddeleri kontrol altında tutmanızdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst