WordPress SEO – WordPress SEO Nasıl Yapılır?

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Dünyadaki her 3 web siteden 1 tanesinin WordPress olduğunu biliyor muydunuz? İçerik sunan her 3 web siteden 2 tanesinin WordPress olduğunu söylesem…Ancak birazdan WordPress SEO ile anlatacaklarım ile ilgilidir…
WordPress alt yapısının tercih edilmesinin birçok sebebi var. Bunlar arasında fiyat, kullanıcı deneyimi ve sistemin açık kaynak olmasından ötürü sürekli kendisini geliştirmesi sıralanabilir.
Peki WordPress SEO çalışmaları nasıl yapılmalıdır? WordPress SEO çalışmalarında hangi konulara dikkat edilmelidir?
Hemen konuyu detaylıca anlatalım…
WordPress SEO Çalışması – WordPress SEO Nasıl Yapılır?
Eğer WordPress siteniz varsa ve bu web sitenin WordPress SEO skorunu arttırmak istiyorsanız, mutlaka bilmeniz gerekenleri sıralıyorum:

Tema Seçimi
WordPress alt yapısını kullanacaksanız, tema seçimi WordPress SEO konusunda çok kritik bir seçim olacaktır. Eğer hatalı bir tema seçerseniz, Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanız oldukça zor olacaktır.
Peki neden?
Google algoritmaları açısından web sitelerin kod yapıları oldukça önemlidir. Eğer kod yapısı karmaşık / sistemi yorucu bir şekilde tasarlandıysa, Google bu durumdan hiç hoşlanmayacaktır. Öte yandan tek sayfalık genellikle javascript ile oluşturulan basit sayfalar da Google gözünde değersiz olabilir.
konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da, temanın ne sıklıkla güncelleniyor olduğudur. Sık güncellenmeyen temalarda bazen güvenlik açıkları oluşmakta, bu durum da sitenizin performansını olumsuz etkilemektedir.
İşin özeti, bir tema seçerken iki konuya dikkat etmelisiniz.
1 – Tema ne kadar popüler? (güncellenme sıklığı, kullanım oranları, yorumlar, destek servisi vs…)
2 – Tema SEO testlerinde ne kadar başarılı olmuş? arasında yer alıyor mu?
Bu iki sorunun cevabını olumlu karşılayan bir tema, WordPress SEO çalışmalarında size önemli oranda destek sağlayacaktır.

Eklentiler
WordPress SEO konusunda ikinci önemli kararınız eklenti seçimleri olmalıdır.
doğru kullanıldığı taktirde harikalar yaratacağı gibi hatalı kullanımlarda da kabusunuz olabilir. Dikkat etmeniz gerekenler:
1. Eklenti sayısı: Aklınıza gelen veya bulduğunuz her eklentiyi temanıza yüklemeyin. Kullandığınız eklenti sayısı arttıkça, web sitenizin performansı düşecektir. Ayrıca eklenti sayısını arttırdıkça, güvenlik problemi yaşama ihtimaliniz artar. Örnek: web sitenize google analytics kodu eklemeyi planladığınızı düşünelim. Bu kodu bir eklenti yardımı ile sitenize sokmaktansa, kendiniz manuel bir şekilde header.php dosyasının içerisine ekleyebilirsiniz.
2. Tema uyumu: Tercih ettiğiniz eklenti, temanız ile daha önce test edilmiş olmalıdır. Eğer bu konuyu es geçerseniz, sitenizin çökmesine kadar birçok ciddi problemle karşılaşabilirsiniz. Aşağıdaki görselde de gördüğünüz üzere, bir eklenti yükleyeceğiniz zaman aşağıdaki gibi bir uyarı karşınıza çıkabilir.
Wordpress SEO Nasıl Yapılır wordpress-eklenti-test-edilmemiş

3. Eklenti Güncellemesi: Web sitenizin performansı ve güvenliği açısından yakın tarihlerde güncellenen eklentileri tercih edebilirsiniz. Ayrıca kurduğunuz bir eklentinin güncellemesi gelirse (WordPress panelinde bunu göreceksiniz), vakit kaybetmeden eklentiyi güncellemelisiniz.

Hız
Web sitenizin hızlı açıldığından/yüklendiğinden emin olmalısınız. Bundan emin olurken de, gerekli testleri gözünüz ile değil, SEO araçları ile yapmalısınız.
🙂

Ne kullanıcılar ne de arama motorları yavaş açılan siteleri sevmez. Yavaş açılan bir web sitede, Google, size ayıracağı zamanı başka web sitelere ayırmak isteyecek, kullanıcılar ise size çok kısa bir süre tahammül edecektir.
Hızlı açılan web sitelerin ortak özellikleri:
– Kaliteli bir hosting servisi (mümkünse size özel sunucu) kullanılması
– Hosting servisinin Türkiye’deki bir sunucudan alınması
– Kaliteli bir tema ve az sayıda eklenti kullanımı
– Eklenen görsellerin boyutlarının optimize edilmesi
– Inline CSS ve Inline Javascript kodlarının kullanılmaması
– Cache kullanımı
Web sitenizin hızını test edebileceğiniz ücretsiz araçlar:
Link Yapısı
WordPress SEO çalışmalarında SEO uyumlu URL yapısı kullanılmalıdır.
WordPress panelinde ayarların hemen altında kalıcı bağlantılar sekmesi bulunmaktadır.
wordpress permanent link yapısı - WordPress SEO Nasıl Yapılır

Yukarıdaki seçeneklerden SEO açısından en uyumlu yapı ana dizinden hemen sonra sayfanın/makalenin adının gelmesidir. Yani doğru örnek:
SEO çalışmalarında ne kadar az klasör yapısı tercih edilirse, sayfalarımızın SEO gücü de o kadar artacaktır.

Yoast Eklentisi
Konumuz WordPress SEO olunca Yoast eklentisinden de bahsetmemek olmaz.
🙂

eklentisi sayesinde sayfalarımızın SEO skorlarını basitçe takip edebilir, nerelerde hata yaptığımızı anlayabiliriz. Aşağıdaki örnekte de göreceğiniz üzere, eklentimiz içeriğimiz ile ilgili tüm detayları bizlere sunmaktadır. Belirtilen maddelerde kırmızı bir madde görürseniz, ilgili maddeyi kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.
yoast eklentisi - WordPress SEO Nasıl Yapılır

Yoast eklentisi bizlere site haritası imkanı da sunmaktadır. Eklentinin bu özelliği sayesinde Google search console hesabına eklentinin otomatik oluşturduğu site haritasını tanıtabilirsiniz. Böylelikle içerikleriniz hiç olmadığı kadar hızlı indekslenecektir.
Yoast eklentisi ile Google’ın indekslemesini istemediğimiz sayfaları, kategorileri, etiketleri veya yazar sayfalarını Google’a iletebiliyoruz. Not: Etiket sayfalarınızı Google’a indeksletecekseniz iki kere düşünün derim. Eğer bu sayfalarınız kullanıcılara farklı bir deneyim sunmayacaksa, hiç bu işe girmeyin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
H Link Borsası 1 127
B Ücretsiz Scriptler 0 233
B Ücretsiz Scriptler 0 149
B Ücretsiz Scriptler 0 270
P Wordpress Ticaret 0 496
B Ücretsiz Scriptler 0 557
E Wordpress 1 639
N Bot ve Eklentiler 0 520
E Wordpress Ticaret 0 727
nettacompany Wordpress Ticaret 1 1K
W Wordpress Ticaret 0 925
W Bot ve Eklentiler 0 728
W Bot ve Eklentiler 0 771
W Wordpress 0 701
W Wordpress 0 629

Benzer konular

Üst