Directory Nedir?

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Directory (Dosya Dizini/Yolu), bilgisayar sistemleri içerisinde klasörler ve dosyaları hiyerarşik bir şekilde sıralamak için kullanılan yöntemdir. Bilgisayar sistemleri içerisinde birçok farklı yerde farklı yazılım dosyaları bulunmaktadır. Bunların birbiriyle karışmaması ve doğru şekilde çalıştırılabilmesi için hepsinin yolunun bilinmesi ve doğru bir sıralamada bulunması gerekir. İşte bu nedenle bilgisayar teknolojilerinde Directory olarak adlandırılan dosya dizini veya dosya yolu sistemini kullanıyoruz.


Directory'i tıpkı bir çalışma dolabı gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki bir çalışma dolabı içerisinde sayısız farklı dosya bulunuyor ve bunların tümüne düzenle ulaşmak için dosyalama ihtiyacı duyuyorsak, Directory de bilgisayarlarımız içerisinde dosyalama işlemlerimizi tamamlamamıza yardımcı olan sistemdir.


Bilgisayarlar içerisinde mutlaka işletim sisteminin yüklü olduğu bir ana dizin bulunmaktadır. Örneğin Windows işletim sistemli bilgisayarlardan görmeye alıştığımız “C:” bir ana dizin (root directory)'dir. Belgelerim klasörüne ulaşılacağımız zaman bilgisayarımız içerisinde “C:/Program Files” dizinini ziyaret etmemiz gerekir. Masaüstünde yer alan her şey ise aslında “C:/Desktop” dizini içerisinde yer almaktadır.

Ana dizinin altında ulaştığımız dizinlerin tümüneyse alt dizin veya “Subdirectory” adını veriyoruz. Diyelim ki Masaüstünde bir klasör oluşturduk, bu klasöre ulaşmak istediğimizde dizin olarak “C:/Desktop/Yeni Klasör” dizinine giriş yapacağız. Burada gördüğünüz C: yani ana dizin haricinde görünen tüm dizinler birer alt dizindir. Bir dosyanın hangi dizinde yer aldığını görmek istiyorsak çoğu zaman onun “Özellikler” sekmesine giriş yapmamız veya adres çubuğuna bakmamız yeterlidir.

Tıpkı kullandığımız kişisel bilgisayarlarımızda olduğu gibi internet sitelerinin kurulu olduğu sistemler içerisinde de Directory sistemi kullanılır. Çoğu zaman bir web sitesini ziyaret ettiğimizde “/” slash ile ayrılan URL'yi görüyor olmamızın temel nedeni budur.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst