Siteleriniz Daha Çabuk Arama Sonuçlarında Çıksın

wbmstr

Paylaşımcı Üye
Katılım
3 Mar 2018
Mesajlar
1,647
Beğeniler
1
Merhaba arkadaşlar blogumda yayınladığım yazımı sizlerle de paylaşmak istedim. Çok bilinmeyen şeyler değil ama bilmeyen arkadaşlar mutlaka vardır. Umarım faydalı olur.



"Merhaba arkadaşlar bu yazımda sitenizin nasıl daha çabuk index alacağıyla ilgili önerilerde bulunmak istedim. Bu konu neden bu kadar önemli, neden bu konu hakkında bir yazı yazma ihtiyacı duydum önce bundan biraz bahsetmek isterim.

Arama motorları, kullanıcılarına en iyi sonuçları göstermek için sürekli geliştirmeler yapıyor, sürekli olarak algoritmalarını değiştiriyor. Bugün geldiğimiz noktada arama motorlarında sitenizin sıralamasını belirleyen en önemli etken sitenizin özgünlüğü dersem yalan söylemiş olmam. Gerçi sıralamanızı etkileyecek bir çok kriter var ama en başlarda özgünlük geliyor. İşte bu noktada sitenizin hızlı index alması çok büyük önem kazanıyor. Arama motorları bir yazının ilk olarak yazıldığı siteyi arama sonuçlarında üst sıralarda gösterirken, bu sitelerden kopyala-yapıştır yöntemiyle içerik çalan veya alıntı yapan siteleri arama sonuçlarında gerilere doğru itiyor. Özellikle yeni açılan sitelerin arama motorları tarafından index alması baya uzun süreler gerektirebiliyor. Siz saatlerinizi harcayıp, uğraşıp, emek vererek yazdığınız yazıları sizden daha köklü veya popüler siteler alıp kendi sitesinde paylaşabilir. Benim başıma gelmez, köklü siteler neden benden içerik çalsın düşüncesi içerisine sakın ola girmeyin, geride bıraktığımız yıllar içerisinde bunu çok kez gördük. Bu siteler sizin emek vererek hazırladığınız yazıları kendi sitesinde yayınlıyor ve sizden daha hızlı index alabiliyor. Durum böyle olunca arama motorlarının botları bu içeriği ilk olarak çalan sayfada gördüğü için yazının o siteye ait olduğunu düşünüyor ve arama sonuçlarında gerçekten yazıyı yazan kişinin sitesini arama sonuçlarında alt sıralarda gösterirken, içerik çalan siteyi üst sıralarda gösteriyor. Bu işi kovalayan insanlar bile gördüm ben. Webmaster forumlarında insanlar yeni açtıkları blogları-siteleri diğer insanlara tanıtabilmesi amacıyla oluşturulmuş kategorilere girip, yeni açılan özgün bloglardan içerik çalanlar var. Nasıl olsa içerik çaldığı site yeni açılmış, index alması uzun sürüyor düşüncesiyle yazıları kendi sitelerinde yayınlayıp yazıyı kendi sitesine aitmiş gibi göstertebiliyorlar.

İşte yazımın devamında bu mağduriyeti biraz önleyebilmek adına önerilerde bulunacağım. Öncelikle ben özgün sitelerin açılır açılmaz gidip forumlarda vs. paylaşılmasını doğru bulmuyorum. Açarsınız sitenizi, girersiniz özgün içeriklerinizi ve belli bir süre geçmesini beklersiniz sitenizi tanıtmak için. 1-2 gün olmuş açalı daha sitesini gelmiş webmaster forumlarında(!) tanıtımını yapıyor. Sözüm meclisten dışarı zaten bu mecralar çakal topluluğu. Bu tarz yerlerde iyi niyetli kullanıcılar kadar kötü niyetli, açılan konuları suistimal edip kendine çıkar sağlamak isteyen kullanıcılar da mevcut bunu herkes biliyor. Neyse konuyu dağıtmayayım adam sitesini açalı 3-5 gün olmuş, emek veriyor sitesine, özgün içerik giriyor sürekli gelmiş sitenin tanıtımını yapıyor. Ee bunu gören art niyetli insanlar bakıyor, son yayınladığı konular arama motorları tarafından index almamış hemen kendi sitesinde paylaşıp, yazıyı kendisininmiş gibi gösteriyor ve sıralamalarda yazının gerçek sahibinin üstünde yer alıyor. Bu nedenle size önerim sitenizin farklı platformlarda tanıtımını yapmadan önce sitenizin düzenin oturmasını bekleyin. Düzenden kastım yayınladığınız yazıların rutin bir şekilde index almaya başlaması vs. Bu süreçten sonra site tanıtımınızı yapmaya başlamanızı öneririm.

Bir başka önemli husus ise arama motorlarının Webmaster Tools alanını iyi kullanmalısınız. Her arama motorunun değişik sistemi olmakla beraber ben sadece bu yazımda Google Webmaster Tools üzerinden giderek anlatacağım. Zaten ziyaretçi akışı ve arama motorlarının kullanım oranlarına bakarsak piyasanın Google’ın tekelinde olduğunu görecekseniz. Bu nedenle diğer arama motorlarını tek tek açıklamayacağım. Öncelikle şimdi bahsedeceğim yöntemi alışkanlık haline getirmelisiniz. Yazdığınız her yeni yazıdan sonra “Webmaster Tools“a girerek sol menüden önce “Tarama“ya tıklayın ve genişleyen bölümde “Google Gibi Getir” butonuna tıklayın. Daha sonra yazdığınız yazıya link vererek “Getir” butonuna tıklayın. Aşağıdaki bölüme verdiğiniz linkin eklendiğini göreceksizin. İşte o linkin yanında bulunan “Dizine Gönder” butonuna tıklayın. Açılan pencerede “Yalnızca bu URL’yi tara” ya da “Bu URL’yi ve onun doğrudan bağlantılarını tara” seçeneklerinden birine tıklayarak “Git” butonuna tıklayın. Bu işlemin amacı nedir, ne işe yarar diye soracak olursanız; direk verdiğiniz linke o anda Google indexlemesi için bot yollar böylelikle yazıyı ilk olarak sizin sitenizde görür ve içeriğiniz çalınsa bile aramalarda sizin altınızda yer alır. (Ayrıca içeriğinizin çalınmaması için bu yazımı okumanızı öneririm.) Yani kısacası yazının sizin sitenize ait olduğunu bu şekilde ispatlayabilirsiniz.

Arama motorları için yazdığınız yazıların sayısı çokta önemli değildir. Önemli olan yazıları kendiniz yazmanız. Yani bir siteye günde binlerce kopya içerik girmek sizi arama motorlarının gözünde yükseltmez aksine düşürür. Bunun yerine günde 1 tane veya iki günde 1 tane kendiniz(!) yazı yazmanız daha faydalıdır. Arama motorlarında iyi yerlere gelmek istiyorsanız rutin bir şekilde konu eklemeye özen gösterin. Yani bu konuyu daha açmam gerekirse bir gün girip 10 yazı paylaşıp 4-5 gün bir şey yazmamak yerine bu 10 konuyu “Zamanlayıcı” kullanarak her gün birer veya ikişer tane eklemeniz sizin açınızdan çok daha verimli olacaktır.

Sitenizin sosyal ağlarda hesaplarını açın ve bu hesapları etkin bir şekilde kullanın. Mesela Google Plus hesabınızda yazdığınız yazıyı paylaştığınız zaman çok daha çabuk index aldğını göreceksiniz. Bunun yanı sıra Ping’leme servislerini kullanmanızda sitenizin daha çabuk indexlenmesini sağlar. Aramanız halinde bir sürü siteden bu hizmeti alabilirsiniz. Mesela Fuub.Net bu hizmeti kullanıcıları için ücretsiz bir şekilde sağlıyor.

Site haritasını mutlaka oluşturun. Site haritası arama motorlarının sizi çok daha hızlı bir şekilde indexlemesine olanak sağlar. Ve arama motorlarının nereyi indexleyecekleri konusunda işlerini kolaylaştırır. Bu sayede çok daha verimli bir şekilde siteniz indexlenir.

Birazda sitenizin indexlenmemesinin sebeplerinden ve kaçınmanız gereken davranışlardan bahsedelim. Eğer siteniz hiç index almıyorsa ya yeni açılmıştır ya da sandbox veya bomb yemiştir. Bu duruma sebebiyet veren davranışınız ne ise onu düzeltip, Google’a tekrar değerlendirme isteğinde bulunabilirsiniz. Kesinlikle yapmamanız gereken davranışların başında yazdığınız yazılarda aşırı etiket kullanmanız ya da içerikle alakasız etiket kullanmanız geliyor. Yazdığınız yazılarda aşırı etiket kullanmanız ya da içerikle alakasız etiket kullanmanız sitenizin sandboxa düşmesine neden olacaktır. Ben kendi blogumda yazdığım yazılara en fazla 3 etiket giriyorum.Siz tabi daha fazla da girebilirsiniz ama suyunu çıkartmayın ve girdiğiniz etiketlerinin içeriğinizle uyuşmasına muhakkak dikkat edin. Sağdan soldan kopyala- yapıştır yöntemiyle sitenize eklediğiniz içerikler kolay kolay index almaz. Alsa bile kendinizi arama sonuçlarında üst sıralarda görmeyi unutun. Bu yüzden daha çabuk index almak için özgün yazı şart. Ve son olarak az öncede bahsettiğim gibi sitenize düzenli aralıklarla içerik girin. Bu şekilde içerik girerseniz sitenizin index hızı mutlaka artacaktır. Ama siz bir gün 5 konu girip 3 gün hiç konu girmezseniz, daha sonra gelip 3 konu girip yine belli süre konu girmezseniz olmaz, bu yüzdende index hızınız düşer.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Çok bilinmeyen şeyler değil fakat bilmeyen arkadaşlar illaki vardır.

Sağlıcakla Kalın."

Kaynak
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst