HTTP Hata & Durum Kodları ve Anlamları

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
HTTP durum kodları, bir web sitesinin arka tarafında neler olduğunu anlamanıza, hangi hataların düzeltilmesi gerektiğini belirlemenize ve SEO’yu geliştirmek için sitenizi optimize etmenin yollarını belirlemenize olanak tanır.

Bu kodları doğru okuyabilmeniz için hata kodlarını, anlamları ile birlikte listeledik.

HTTP Hata Kodları Nedir?

HTTP veya Köprü Metni Aktarım Protokolü, iletilerin Internet’te nasıl biçimlendirileceğini ve gönderileceğini tanımlayan standart bir protokoldür. HTTP durum kodları, bir istemci (veya tarayıcı) ile bir sunucu arasındaki aktarım işlemi sırasında neler olduğunu açıklayan bir sayı kümesidir.

Kodlar bazen web sitesinin düzgün yüklenmediğini belirten tarayıcı hata kodları veya İnternet hata kodları olarak adlandırılır. Her http hata kodları ile ilgili detayları bilmenize gerek yoktur, ancak SEO sorunlarından kaçınmak için bilmeniz gereken önemli HTTP durum kodları vardır. En yaygın kodlardan bazıları:
•HTTP 404 durum kodu: sunucu kaynağı veya URL’yi bulamadığında,
•HTTP 400 durum kodu: sunucu, yanlış söz dizimi nedeniyle isteği işleyemediğinde,
•HTTP 500 durum kodu: sunucu isteği tamamlayamadığında ve belirli bir soruna aşina olmadığında,

HTTP durum kodlarımız 60’tan fazla kod içerir ve bu kılavuz, SEO ve web sitesi durumu için en alakalı kodları açıklar.

1xx Durum Kodları: Bilgi İstemek

HTTP durum kodları 1xx, sunucunun bilgileri işlediğini ve isteği henüz tamamlamadığını gösterir. Çoğu 1xx durum kodu, doğrudan SEO ile ilgili değildir.
•100 – Devam: Müşteri talebi iyi ve işleniyor.
•101 – Protokol Değişikliği: İstemci, protokol türünü ve sunucuyu kabul etmek ister.
•102 – İşleme: İşleme normalden daha uzun sürer.

2xx Durum Kodları: Başarı

2xx HTTP durum kodları, isteğin tamamlandığını ve aktarımın planlandığı gibi tamamlandığını gösterir. 2xx durum kodları SEO için zorunlu değildir, ancak her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığını gösterirler.
•200 – OK: İstemci ve sunucu arasındaki değişim tamamlanır. Her şey doğru ayarlanmış ve hiçbir şey SEO’yu olumsuz etkilememelidir.
•201 – Oluşturuldu: istemci sunucuda başarıyla bir şey (örneğin, yeni bir sayfa) oluşturdu.
•202 – Kabul Edildi: istemci sunucuda bir şey oluşturmak istedi. Kabul edildi, ancak tamamlanmadı.
•203 – Yetkisiz bilgi: bilgi iletildi, ancak orijinal kaynaktan alınmadı.
•204 – İçerik yok: istek alındı, ancak veriler istemciye gönderilmedi.
•İçeriği sıfırla: 204’e benzer şekilde, bir istek alındı ve istemciye veri gönderilmedi, ancak yanıta içeriği güncelleme isteği de dahil edildi.
•206 – Kısmi içerik: istemciye başlık içeriğinin yalnızca bir kısmı gönderildi.
•207 – Çok durumlu: sunucu, aynı anda XML belgelerine yerleştirilen birkaç bağımsız işlemin sonuçlarını ileti gövdesine iletti.

3xx Durum Kodları: Yönlendirme

3xx HTTP durum kodları, istemcinin belirtilen adreste bulunmayan bilgileri istediğini gösterir. Genellikle bağlantı kodları olarak adlandırılırlar ve ziyaretçilerin deneyimini ve SEO’nun etkinliğini etkilediğinden pazarlamacılar için çok önemlidir.

Örneğin, bir ziyaretçi taşınmış bir içerik isterse, onu sayfa 404’e göndermek kötü bir deneyimdir. Yönlendirme, ziyaretçilere gerçekten var olan alakalı içerikleri göndermenizi sağlar. Ayrıca, arama motorlarının sitenizde hangi içeriğin kullanılabilir olduğunu anlamalarına yardımcı olur ve size nasıl taranmasını ve dizine eklenmesini istediğinizi anlatır. Bu değişkenlerin her ikisi de uzun vadeli SEO sonuçlarınızı etkiler.
HTTP Hata & Durum Kodları ve Anlamları
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst