Http ve Https Arasındaki Fark Nedir? Detaylı Anlatım

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Http ve Https Arasındaki Fark Nedir? Detaylı Anlatım




Http ve Https Arasındaki Fark Nedir? Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP), İnternet üzerinden bilgi aktarımı ve alımı için kullanılan bir sistemdir. Http, internetteki tüm gezginlerin bilgi akışını takip etmesi için bir istek ve yanıt prosedürü olarak hizmet eder; böylece bilgi tutan sunucular ile ona erişmeye çalışan istemciler arasında hızlı, kolay ve doğru bir şekilde bilgi yayılabilir. Http yaygın olarak html sayfalarına erişmek için kullanılır, ancak diğer kaynaklar da http yoluyla kullanılabilir. Birçok durumda müşteriler, yetkisiz erişimi önlemek için güvenli olması gereken bir sunucu ile gizli bilgi alışverişi yapıyor olabilir. Bu nedenle, https veya güvenli http , yetkilendirme ve güvenli işlemleri sağlamak için Netscape şirketi tarafından geliştirildi.

Birçok yönden https, http ile aynıdır, çünkü aynı temel protokolleri izlemektedir. Web tarayıcısı gibi http veya https istemcisi, standart bir bağlantı noktasındaki bir sunucuya bağlantı kurar. Bir sunucu bir istek aldığında, istenen bilgileri içerebilecek bir durum ve bir mesaj döndürür veya işlemin bir parçası arızalandıysa bir hata belirtebilir. Her iki sistem de aynı Uniform Resource Identifier (URI) şemasını kullanır, böylece kaynaklar evrensel olarak tanımlanabilir. HTTP yerine bir URI şemasında https kullanımı şifrelenmiş bir bağlantı arzulanması anlamına gelir.

HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar

Bununla birlikte, http ve https arasında bazı temel farklar vardır; bununla birlikte, http için 80, https için 443 olan varsayılan bağlantı noktasından başlayabilirsiniz. Https, şifrelenmiş bir sistem aracılığıyla normal http etkileşimlerini ileterek çalışır; böylece teorik olarak , bilgilerin istemci ve uç sunucusu dışında herhangi bir taraf tarafından erişilmesi mümkün değildir. İki yaygın şifreleme katmanı türü vardır : Aktarım Katmanı Güvenliği ( TLS ) ve Güvenli Yuva Katmanı (SSL), her ikisi de transfer edilen veri kayıtlarını kodlar.

Bir https bağlantısı kullanırken, sunucu desteklediği şifreleme yöntemlerinin bir listesini sunarak ilk bağlantıya yanıt verir. Buna karşılık, istemci bir bağlantı yöntemi seçer ve kimliklerini doğrulamak için istemci ve sunucu sertifikaları değiştirir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, her iki taraf da her ikisinin de aynı anahtarı kullandığından emin olduktan sonra şifreli bilgileri değiş tokuş eder ve bağlantı kapanır. Https bağlantılarını barındırmak için, bir sunucunun anahtar sahibinin kimliğinin bir doğrulaması ile anahtar bilgilerini yerleştiren bir genel anahtar sertifikasına sahip olması gerekir. Çoğu sertifika, müşterilerin anahtarın güvenli olduğundan emin olmak için üçüncü bir tarafça doğrulanır.

Https, bankacılık, formlar, kurumsal girişler ve verilerin güvenli olması gereken diğer uygulamalar için oturum açma sayfaları gibi birçok durumda kullanılır. Bununla birlikte, düzgün bir şekilde uygulanmazsa, https yanılmaz değildir ve bu nedenle, son kullanıcıların şüpheli sertifikaları kabul etmeme konusunda dikkatli olmaları ve İnternet’i kullanırken kişisel bilgileriyle temkinli davranmaları son derece önemlidir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst